Steeds meer mensen sluiten een levenstestament af. Niet om de nalatenschap te verdelen, maar voor belangrijke beslissingen in het leven. Met name als je zelf of je partner niet meer in staat is om dat te doen, bijvoorbeeld door een ongeluk of dementie. Wie mag het huis verkopen? Het vermogen beheren? Of beslissen over gezondheid of leven? Dit is waarom!
Bij een testament is in normale gevallen automatisch alles geregeld wat er na het overlijden gaat gebeuren met de nalatenschap. Een levenstestament beschrijft de antwoorden op belangrijke levensvragen als je nog in leven bent, maar zelf die beslissingen niet (meer) kunt nemen. De beslissingen kun je laten vastleggen bij een notaris.
Snel beslissingen nemen
Wat wordt vastgelegd in een levenstestament? Grofweg bepaal je drie belangrijke zaken waardoor je zelf of je partner/kinderen – als het noodzakelijk is – snel kunnen beslissen. Zonder bijvoorbeeld eerst naar de rechter te moeten. Wie krijgt bijvoorbeeld de volmacht om belangrijke beslissingen namens jou te nemen over de kinderen, verkoop van je huis en schenkingen? Maar ook over medische zaken als behandelingen, opnames en het stopzetten van een behandeling, kun je iets afspreken.
De voordelen van een levenstestament: