Aangifte Inkomstenbelasting. Mis geen aftrekposten

Inmiddels heb of krijg je binnenkort een uitnodiging van de belastingdienst voor het invullen van de belastingaangifte 2022.

Data
Je krijgt dan tot 1 mei 2023 de tijd om de aangifte in te sturen. Soms is die termijn nog te kort, weet dan dat er een mogelijkheid is om uitstel te krijgen.

Toch aangifte doen? 
Krijg je geen uitnodiging maar werk je beiden in loondienst en heb je kinderen jonger dan 12 jaar, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een extra belastingkorting. Je dient hiervoor wel een aangifte in te sturen.

Eigen woning
Heb je in 2022 een huis gekocht, dan zijn de financierings- en rentekosten van de lening aftrekbaar. Dit geldt voor leningen bij een bank maar ook voor leningen in de familie als je aan de juiste voorwaarden voldoet. Ook bij een herfinanciering van een lening op het woonhuis zijn de extra kosten mogelijk aftrekbaar.

Lijfrente
Niet iedereen heeft een (volledig) pensioen opgebouwd. Een aanvulling om dit te realiseren is dan een goed alternatief. Het is mogelijk de premie hiervoor in het jaar van storting als aftrekpost mee te nemen in de aangifte.

Box 3
Wat betreft  de belasting op vermogen is er wat meer duidelijkheid. Het door de belastingdienst aangehouden rendement op spaartegoeden is flink naar beneden bijgesteld. Daartegenover wordt er een hoger rendement aangehouden voor al het overige bezit zoals effecten en onroerend goed.  Op basis van het rendement wordt de belasting berekend.

Aftrekposten 
Verder zijn er nog mogelijkheden voor de  ziektekosten en giften. Bij deze aftrekposten is wel altijd een drempel van toepassing.

Studiekosten 
Studiekosten zijn in 2022 niet meer aftrekbaar, in de plaats daarvan kun je een STAP-budget aanvragen van maximaal € 1.000,00 per kalenderjaar bij het UWV.
 
Wil je  meer weten over bovenstaande neem dan gerust contact met ons op.
 
 
 
 
 
 
 

 
Cookie instellingen