Belastingaangifte 2022: dit moet je weten

De belastingaangifte is vaak niet de leukste taak als ondernemer. Maar het moet wel gebeuren. Er zijn verschillende regelingen en aftrekposten die het bedrag dat je aan de fiscus moet betalen kunnen verlagen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. 

Je kunt tussen 1 maart en 1 mei 2023 je belastingaangifte voor het jaar 2022 doen. Wil je uitstel aanvragen? Doe dit dan voor 1 mei. Twijfel je of je inkomstenbelastingaangifte moet doen als ondernemer? Doe dan de check

De belangrijkste aftrekposten
In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aftrekposten en regelingen voor je op een rij. Zo ben jij weer helemaal op de hoogte. 

Ondernemersaftrek
Ben jij ondernemer volgens de criteria voor de inkomstenbelasting en heb je in 2022 minimaal 1.225 uur aan je bedrijf gewerkt? Dan kom je in aanmerking voor de ondernemersaftrek. 

De ondernemersaftrek is een voordeel voor mensen die ondernemer zijn. Deze aftrekpost kent verschillende onderdelen.
  • Zelfstandigenaftrek: een vast bedrag dat zelfstandig ondernemers van hun winst mogen aftrekken.
  • Startersaftrek: dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Deze regeling kun je drie keer gebruiken in de eerste vijf jaar dat je onderneming bestaat. 
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: dit is een aftrekpost voor onderzoekswerk bij innovatie. Je hebt hiervoor een verklaring nodig van de RVO. 
  • Meewerkaftrek: deze regeling is voor ondernemers waarvan de fiscaal partner meewerkt in het bedrijf. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet de partner minimaal 525 uur in het bedrijf werken en hiervoor minder dan 5.000 euro per jaar betaald krijgen.  
  • Stakingsaftrek: een bedrag dat je van de stakingswinst mag aftrekken als je met je bedrijf stopt. 
MKB-winstvrijstelling
Door de MKB-vrijstelling kunnen mkb’ers nog veertien procent van de winst aftrekken na de ondernemersaftrek. In 2022 is de aftrek van de mkb-winstvrijstelling beperkt. Het maximale tarief voor aftrek is 40 procent.

Kostenaftrek voor gemengde kosten
Als ondernemer maak je vaak verschillende kosten, bijvoorbeeld voor relatiegeschenken, zakelijke etentjes of congressen. Dergelijke uitgaven vallen onder de gemengde kosten. Deze kosten kun je als aftrekpost opvoeren, mits het bedrag boven de 4.800 euro is. 

Kom je niet aan een bedrag boven de drempel? Dan kun je er ook voor kiezen om tachtig procent van de gemengde kosten af te trekken. 

Investeringsaftrek en afschrijven
Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kun je een bedrag van de winst aftrekken. Je kunt gebruik maken van deze regeling als je in 2022 meer dan 2.400 euro hebt geïnvesteerd. Per bedrijfsmiddel moet het gaan om een investering van meer dan 450 euro. Bij grotere investeringen gelden andere regels, kijk eens op de site van de belastingdienst.

Daarnaast kun je de kosten voor bedrijfsmiddelen afschrijven over een bepaald aantal jaren. Dit betekent dat je ieder jaar een deel van deze kosten mag aftrekken van de winst. 

Zakelijk vermogen
Het saldo op je zakelijke bankrekening hoort bij je onderneming. Het gaat hierbij om het geld dat nodig is als werkkapitaal of voor een investering. Dit geld telt niet mee voor je vermogen in box 3. Het geld op je zakelijke rekening dat niet geldt als werkkapitaal of voor een investering wordt wel gezien als privévermogen. 

Corona
2022 was een coronajaar. Door de verschillende vormen van steun en de kans op omzetdaling of verlies, is het extra belangrijk om de gegevens goed te controleren. De NOW is bijvoorbeeld wel belast, terwijl je over de TVL geen belasting hoeft te betalen. Kijk hier goed naar voordat je de belastingaangifte instuurt. 

Toeslagen
Er zijn verschillende toeslagen aan te vragen, bijvoorbeeld voor je huur, zorgkosten of kinderopvang. In de meeste gevallen telt voor deze toeslagen je vermogen ook mee. Als je gebruikt kunt maken van de ondernemersaftrek, dan is je toetsingsinkomen vaak lager. Dat betekent dat je eerder in aanmerking komt voor een toeslag. Op de site van de Belastingdienst vind je alles over de beschikbare toeslagen en de voorwaarden. 

Ieders situatie is uniek. Daarom is het belangrijk om altijd goed na te gaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie. Je kunt hiervoor kijken op de site van de Belastingdienst of professioneel advies inwinnen. 
 
Cookie instellingen