Jaarruimte ideaal voor pensioen

Als je niks opzij zet voor je pensioen, dan moet je het op je oude dag waarschijnlijk met een AOW-uitkering doen. Dat zal niet makkelijk worden. Daarom is het slim om alvast na te denken over je pensioen. Het is toch een fijn idee dat je je ook in de toekomst geen zorgen hoeft te maken over je inkomen.

Benut jaarruimte
Een van de mogelijkheden is om extra af te lossen op de hypotheek. Dat doen veel ondernemers geregeld, bijvoorbeeld aan het einde van een goed ondernemersjaar. Zo heb je lagere woonlasten en waarschijnlijk een mooie spaarpot als je je huis ooit verkoopt.
Daarnaast is het ook slim om te kijken naar een pensioenregeling. Bijvoorbeeld de fiscaal aantrekkelijke jaarruimteregeling. Daarmee bouw je op een relatief eenvoudige manier een mooie aanvulling op je AOW-uitkering op.

Maximaal bedrag
Wat houdt de jaarruimteregeling in? Je mag per kalenderjaar een maximaal bedrag op een pensioenrekening storten, het gaat bijvoorbeeld om een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Voor de Belastingdienst is dit de jaarruimte. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je belastbaar inkomen en je pensioentekort van het voorafgaande jaar.

Fiscus helpt een handje
Het bedrag dat je op de pensioenrekening stort, is aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Dat maakt het fiscaal gezien een aantrekkelijke regeling. Je gaat namelijk pas belasting betalen als de bank of verzekeraar het opgebouwde bedrag gaat uitkeren.

Wellicht val je na je pensionering in een andere belastingschrijf, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Je mag het bedrag echter niet in één keer laten uitkeren. Dit moet in minimaal vijf jaar.

Met terugwerkende kracht profiteren
Lijkt het benutten van je jaarruimte voor jou een goede optie, maar heb je dit nog nooit eerder gedaan? Dan kun je met terugwerkende kracht over de laatste zeven jaar nog gebruik maken van de jaarruimteregeling. Voor de Belastingdienst wordt het opgebouwde saldo niet aangemerkt als vermogen, waardoor je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Goed advies
Wil je meer weten over het benutten van je jaarruimte? Of wil je kijken naar een andere manier om pensioen op te bouwen? Wij adviseren je graag.
Cookie instellingen