Je bedrijf verduurzamen? Vraag subsidie aan

De wereld is aan het verduurzamen en dan kun je als ondernemer niet achterblijven. Misschien kijk jij wel naar het energiezuiniger maken van je pand, wil je de biodiversiteit versterken of bedenk je een oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze maatregelen kunnen je bedrijf en de omgeving verduurzamen, maar brengen ook vaak grote investeringen met zich mee. Om ondernemers op weg te helpen, heeft de overheid de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. 

Belastingvoordeel
Met de EIA kun je 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dat verlaagt de fiscale winst en daarmee de belasting die je moet betalen. Deze regeling levert je gemiddeld elf procent voordeel op. Hier bovenop heb je de gebruikelijke afschrijving van de investering. 

Voor wie?
Deze regeling is bedoeld voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Dat geldt ook voor overheidsorganisaties, stichtingen of verenigingen die vennootschapsbelasting betalen. 

Voor wat?
Welke investeringen vallen onder de EIA? Daarvoor heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een Energielijst opgesteld. Je investering moet voldoen aan de omschrijving onder een van de codes in de Energielijst. Via een online tool kun je makkelijk opzoeken of jouw investering op deze lijst staat. 


Hier vind je de Energielijst 2022 en hier de Energielijst 2023

Voorwaarden
Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij: 
  • Je bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba en valt onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Deze regeling geldt niet voor particulieren. 
  • De investering staat op de Energielijst en voldoet aan de eisen op die lijst. 
  • Je meldt de investering op tijd bij de RVO; dit moet in de regel binnen drie maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan. 
  • De aangegane investeringsverplichting en de voorbereidingskosten zijn samen minstens 2.500 euro. Je mag maximaal 136 miljoen euro aan investeringen aanmelden voor deze regeling per bedrijf per kalenderjaar. 
  • Je levert bewijs aan voor de benodigde vergunningen en certificaten als dat van toepassing is. 
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt. 
Een overzicht van alle voorwaarden en de verschillende kosten (zoals aanschafkosten en voorbereidingskosten) voor de EIA, vind je op de site van de RVO
 
Cookie instellingen