Consumentenrecht voor ondernemers? Het kan!

In het consumentenrecht zijn regels vastgelegd over de overeenkomst tussen een consument en een bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld over de algemene voorwaarden, de levertijd van een product of het opzeggen van een dienst. Voor overeenkomsten tussen bedrijven geldt het overeenkomstenrecht. Als ondernemer ben je bij de aankoop van een product of dienst over het algemeen minder goed beschermd dan een consument.

 

In sommige gevallen geldt het consumentenrecht ook voor zzp’ers en kleine ondernemers. Dat heet reflexwerking. Voor sommige ondernemers kan het leiden tot grote meevallers.

 

Wat houdt de bescherming van het consumentenrecht in?

Het consumentenrecht is uitgebreid, maar we zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rij:

  • Herroepingsrecht: Je hebt het recht om binnen 14 dagen een aankoop te annuleren zonder opgaaf van reden. Dit geldt vooral bij aankopen op afstand, zoals online aankopen.
  • Garantie en reparatie: Als een product niet deugt, heb je recht op gratis reparatie, een nieuw product of geld terug.
  • Bescherming tegen onredelijke contractvoorwaarden: Dit kan bijvoorbeeld gaan om verborgen kosten of onredelijke boetes.

Consumenten zijn beschermd door de zwarte en grijze lijst. Op de zwarte lijst staan bepalingen die verboden zijn in de algemene voorwaarden, op de grijze lijst staan bepalingen die soms wel en soms niet mogen.

 

Wanneer geldt het consumentenrecht voor jou als ondernemer?

Je kunt als ondernemer in verschillende situaties een beroep doen op het consumentenrecht. Dit kan bijvoorbeeld als je een overeenkomst hebt gesloten met een duidelijk grotere partij over een product of dienst buiten jouw eigen vakgebied.

 

Producten

Ook bij de aankoop van een product kan het consumentenrecht gelden voor kleine ondernemers. Bijvoorbeeld wanneer je een aankoop doet die je niet (uitsluitend) voor zakelijke doeleinden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die je zowel zakelijk als privé gebruikt. Je wordt dan gezien als consument en krijgt dezelfde bescherming.

 

Diensten

Ook wanneer je een dienst afneemt, zoals een telefoon- of energiecontract, kan het consumentenrecht van toepassing zijn. We nemen het energiecontract als voorbeeld. Veel zzp’ers en kleine ondernemers werken vanuit huis. Als je een zakelijk energiecontract afsluit voor je woonhuis omdat je kantoor aan huis hebt en je gebruikt de energie vooral privé, dan kun je gebruikmaken van de reflexwerking.

Maar deze regels gelden ook andersom. Als jij een privécontract afsluit, maar je gebruikt het product of de dienst vooral zakelijk, dan kan de aanbieder ook de zakelijke voorwaarden laten gelden.

 

Overweeg contracten goed

Bij het aangaan van contracten is het belangrijk om na te gaan of je het product of de dienst vooral privé of zakelijk gaat gebruiken. Het is ook handig om te weten welke rechten je hebt, zowel volgens het consumentenrecht als volgens het overeenkomstenrecht. Het consumentenrecht kan bijvoorbeeld betere voorwaarden voorschrijven, terwijl een zakelijk contract belastingvoordeel op kan leveren.

 

Meer informatie over het consumentenrecht voor kleine bedrijven vind je op de website van de Autoriteit Consument en Markt.

 

Cookie instellingen