Bedrijfsactiviteiten wijzigen? Dit moet je weten!

De wereld is constant in beweging. Als ondernemer wil je daar natuurlijk zo goed mogelijk op inspelen. Daarom kan je er op een bepaald moment voor kiezen om je bedrijfsactiviteiten te veranderen of te verbreden. Vaak een leuke, maar ook een spannende beslissing waar veel regelwerk bij komt kijken.

Geef wijzigingen door

Een belangrijk punt op je to-do-lijst: geef de veranderingen in je bedrijfsactiviteit door bij de Kamer van Koophandel (KvK) en bij je verzekeraar – of bij ons. Een beschrijving van de activiteiten van een bedrijf is vaak de basisinformatie voor het afsluiten van verschillende bedrijfsmatige verzekeringen.

Ook als je de ondernemersvorm wijzigt, moet je dit doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer je van een eenmanszaak naar een vof of een bv gaat.

Passende hoedanigheid

Wanneer je een bedrijf inschrijft bij de KvK, geef je door wat de activiteiten zijn. De KvK stelt voor elke bedrijfsactiviteit een aparte SBI-code vast. Die code vertaalt de verzekeraar naar een zogenoemde hoedanigheid. Elke verzekeraar heeft hiervoor een eigen hoedanighedenlijst. Op basis van de hoedanigheid wordt de juiste verzekering – bijvoorbeeld voor aansprakelijkheid – en de bijbehorende premie bepaald.

Verander je de activiteiten van je onderneming, dan krijg je voor de nieuwe activiteiten een nieuwe SBI-code en een extra hoedanigheid. Met die informatie kunnen de afgesloten verzekeringen worden aangepast, zodat de dekking weer goed aansluit bij jouw behoeften. Dit is een belangrijke stap. De activiteiten die niet bekend zijn bij de verzekeraar, zijn namelijk niet verzekerd.

Meer weten?

Heb je vragen over de hoedanigheden van jouw bedrijf bij de verzekeraar? Of heb je andere vragen over je bedrijfsverzekeringen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met een passend advies.

 

Cookie instellingen