Dit moet je weten over zakelijke zonnepanelen

Zonnepanelen zijn erg populair, je ziet ze steeds vaker op het dak van huizen en bedrijfspanden. Door je eigen duurzame energie op te wekken, draag je bij aan een duurzamere maatschappij. En het scheelt ook nog eens in de portemonnee. Maar er zijn ook risico’s. Zo hoor je weleens in het nieuws dat zonnepanelen de oorzaak zijn van brand. Hoe zit het dan met de verzekering? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Brand

Om te beginnen: brand in zonnepanelen komt relatief gezien weinig voor. Als er brand ontstaat in of rondom zonnepanelen, dan komt dat meestal door gebrekkige installatie, slechte materialen of fouten in het ontwerp. Zo kan brand ontstaan door kabels die niet goed zijn aangesloten. Ook kunnen de constructieve reserve (hoeveel gewicht een dak aankan) en de dakisolatie een verhoogd risico vormen.

Een brand rondom de zonnepanelen is vaak lastiger te blussen en zorgt voor veel schade. Daarom is het van belang om altijd professioneel advies in te winnen over het plaatsen van zonnepanelen en de installatie over te laten aan een gecertificeerde monteur. Zo verklein je de kans op brand.

Goede verzekering

Mocht er – om wat voor reden dan ook – toch brand in of rondom je zonnepanelen ontstaan, dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Dat is niet alleen handig voor brandschade, maar ook voor andere vormen van schade aan je zonnepanelen, bijvoorbeeld door storm.

Aanvullende voorwaarden en eisen

Vaak zijn de zonnepanelen verzekerd via de zakelijke opstal- en inboedelverzekering van een bedrijfspand. Het kan zijn dat er voor de zonnepanelen een aanvullende verzekering nodig is. Sommige verzekeraars rekenen een hogere premie als je zonnepanelen op je dak hebt.

Voordat zij het gebouw en de zonnepanelen verzekeren, stellen verzekeraars vaak hoge eisen aan het dak en aan de kwaliteit van de panelen. Zo kan de verzekeraar een bepaalde kwaliteitsstandaard van materialen, zoals de dakisolatie, eisen. Ook kan het voorkomen dat de verzekeraar alleen dekking geeft als de zonnepanelen door geselecteerde installatiebedrijven zijn geïnstalleerd.

Steeds meer verzekeraars vragen om een zogenoemd Scope 12-keuringsrapport. Wanneer je meer dan 49 zonnepanelen hebt, wordt deze keuring vaak verplicht gesteld door de verzekeraar.

Leasen

Het is tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen te leasen. Overweeg je een leasecontract voor je zonnepanelen? Dan is het belangrijk om goed naar de verzekering te kijken. In de meeste gevallen is de eigenaar van de zonnepanelen verantwoordelijk voor de schade en daarmee ook voor de verzekering. In sommige gevallen kan de verzekering ook via de leasemaatschappij lopen. Kijk hier van tevoren goed naar, zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Subsidies en regelingen voor zonnepanelen

Overweeg jij om zonnepanelen aan te schaffen? Kijk dan eens naar de verschillende subsidies en regelingen die de overheid aanbiedt voor de aanschaf van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kun je als ondernemer gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en kun je de btw over de kosten van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Meer weten?

Wil jij zonnepanelen aanschaffen of heb je al zonnepanelen en zijn er nog vragen over de verzekering? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag met advies op maat.

 

Cookie instellingen