Een hypotheek als zzp'er of ondernemer? Dit zijn de mogelijkheden

Wil jij een hypotheek aanvragen? Zet je schrap voor een berg papierwerk. Dat is vaak het eerste waar mensen aan denken als het gaat om hypotheekaanvragen voor ondernemers. De geldverstrekker wil er zeker van zijn dat jij de financiële lasten kunt dragen en vraagt daarom om bewijs. Dat geldt zowel voor mensen in loondienst als voor ondernemers. Alleen bij aanvragen door ondernemers zijn vaak extra documenten nodig.

Zo vraagt de geldverstrekker vaak om jaarrekeningen van je bedrijf, maar ook om een overzicht van je toekomstplannen en -perspectief. Dit geldt voor alle ondernemers, van mensen met een groot bedrijf tot zzp’ers. Door de complexiteit van het proces is het belangrijk om de juiste ondersteuning te krijgen bij een hypotheekaanvraag als ondernemer. Wij helpen je graag met persoonlijk advies.

De belangrijkste gegevens op een rij

Ben jij op zoek naar een nieuw huis of bedrijfspand en wil je een hypotheek aanvragen? Dan kan het handig zijn om de belangrijkste informatie alvast op een rij te zetten. Zo ben je goed voorbereid en kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Deze gegevens heb je nodig:

  • Jaarcijfers over de laatste drie jaar;
  • Aangiftes inkomstenbelasting van de laatste drie jaar;
  • Een overzicht van je vermogen;
  • Een document met de toekomstplannen voor je bedrijf;
  • Overzicht van verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • Het inkomen van je partner (indien van toepassing). De inkomenszekerheid is een belangrijk onderdeel voor een geldverstrekker.


Minder dan drie jaar actief?

Over het algemeen moet je als ondernemer de cijfers over de afgelopen drie jaar voorleggen bij de geldverstrekker. Ben je nog geen drie jaar actief? Dan zijn er bij verschillende geldverstrekkers alsnog mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. De regels en voorwaarden verschillen per geldverstrekker.

Een hypotheek met NHG?

Het is als ondernemer ook mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Wil je een hypotheek met NHG, dan heb je een inkomensverklaring ondernemer nodig. Dit is een uitgebreide analyse van de onderneming over de afgelopen drie jaar (of een kortere periode). Op basis hiervan wordt het toetsinkomen bepaald. Dit wordt dan meegenomen in je hypotheekaanvraag.

Meer weten?

Het is belangrijk dat je hypotheek aansluit bij je persoonlijke situatie als ondernemer. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

 

Cookie instellingen