Een hypotheek na je 57e: dit moet je weten

De huizenmarkt zit weer in de lift, en dat brengt uitdagingen met zich mee. Niet alleen voor starters, die worstelen met hoge huizenprijzen en beperkte keuze, maar ook voor senioren is het vinden van een passende hypotheek niet altijd vanzelfsprekend. Toch zijn er voor 57-plussers nog voldoende opties. Welke mogelijkheden heb jij?

Je pensioeninkomen en je hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek kijkt de geldverstrekker naar je financiële situatie, en dat geldt zeker voor senioren. Vanaf tien jaar voor de pensioenleeftijd (meestal vanaf 57 jaar) wordt er rekening gehouden met je toekomstige pensioeninkomen. Omdat dit vaak lager ligt dan je salaris tijdens je werkende leven, kan dit invloed hebben op de maximale hypotheek. Gelukkig zijn er genoeg regelingen die voor jou kunnen werken.

De overwaarde benutten

In de afgelopen jaren zijn huizen flink in waarde gestegen. Veel 57-plussers hebben bovendien al een groot deel van hun hypotheek afgelost. Deze overwaarde kun je benutten: bijvoorbeeld om je woning aan te passen zodat je er langer kunt blijven wonen, een tweede huis te kopen of je pensioen aan te vullen.

Speciale leningen voor senioren

Sommige geldverstrekkers bieden leningen aan die specifiek zijn afgestemd op ouderen. Hierbij wordt gekeken naar jouw persoonlijke financiële situatie en woonwensen. De voorwaarden verschillen per aanbieder, dus het is slim om goed te vergelijken.

NHG: hypotheek op basis van je woonlasten

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je onder bepaalde voorwaarden een nieuwe hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen. De geldverstrekker kan hierbij rekening houden met je daadwerkelijke woonlasten, zolang je de rente minimaal 20 jaar vastzet. Voorwaarde is dat je maandlasten niet hoger zijn dan bij je huidige hypotheek. In 2025 is de grens voor NHG € 450.000.

Blijvers- en verzilverleningen

Steeds meer gemeenten en provincies bieden speciale leningen aan, zoals de blijverslening of verzilverlening.

  • Met een blijverslening kun je je woning aanpassen om er langer zelfstandig te blijven wonen.
  • De verzilverlening maakt het mogelijk om een deel van de overwaarde te gebruiken, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen. De rente wordt bijgeschreven bij de hypotheekschuld en verrekend bij verkoop van de woning.

Meer informatie hierover vind je op de website van de SVn.

Kies een hypotheek die bij je past

Een hypotheek afsluiten na je 57e vraagt om maatwerk. Elk financieel plaatje is anders, en het is belangrijk om een keuze te maken die past bij jouw situatie en toekomstplannen.

Benieuwd welke opties het beste bij jou passen? Laat je goed adviseren en ontdek wat er voor jou mogelijk is!

Cookie instellingen