Een levenstestament geeft rust voor de toekomst

Niemand denkt graag aan een toekomstbeeld waarin we door ziekte of een ongeluk niet meer in staat zijn om zelf belangrijke beslissingen te nemen. Toch kan het zomaar gebeuren, het leven is soms onvoorspelbaar. Je kunt iemand anders aanwijzen die beslissingen kan nemen over je financiën, medische zorg of persoonlijke zaken als jij hier zelf niet meer toe in staat bent. Hiervoor kun je een levenstestament op laten stellen bij de notaris.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een juridisch document waarin je vastlegt wie jouw belangen behartigt als je dat zelf niet meer kunt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door dementie of een ongeluk. Anders dan bij een gewoon testament - dat pas na overlijden in werking treedt - geldt een levenstestament terwijl je nog leeft. Je kunt zelf bepalen wie belangrijke beslissingen mag nemen over zaken zoals je gezondheid, financiën of persoonlijke kwesties.

Waarom een levenstestament?

Wanneer je niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, is het belangrijk dat iemand die je vertrouwt dit namens jou kan doen. Zonder levenstestament moeten familieleden of naasten naar de rechter om bewindvoering of mentorschap aan te vragen. Dit proces is tijdrovend en kan leiden tot onzekerheid of vertraging, juist op momenten dat er vaak snel gehandeld moet worden.

 

Met een levenstestament kun je dit voorkomen. Je wijst zelf iemand aan die voor jou mag beslissen. Deze persoon krijgt de volmacht om namens jou op te treden, bijvoorbeeld in geval van ziekte. Dit kan gaan over zowel financiële als medische zaken. Door dit van tevoren vast te leggen, behoud je de regie over je eigen leven.

Een voorbeeld

Stel je voor: jij en je partner hebben samen een huis, maar één van jullie krijgt te maken met dementie. Zonder een levenstestament kan de andere partner niet zomaar beslissingen nemen over het huis, zoals het verkopen ervan of het afsluiten van een lening. Hiervoor is dan toestemming van de rechter nodig. Met een levenstestament kunnen deze zaken duidelijk vastgelegd worden.

Voorkom juridische rompslomp

Als er geen levenstestament is, kan het voor je naasten erg ingewikkeld worden om bepaalde zaken te regelen. Bijvoorbeeld als het gaat om grote uitgaven of het beheren van je vermogen. In veel gevallen moet er dan toestemming gevraagd worden aan de rechter. Dit is niet alleen tijdrovend, het is voor je dierbaren ook een emotioneel proces.

Met een levenstestament leg je precies vast wie de volmacht heeft om beslissingen te nemen namens jou. Zo zorg je ervoor dat alles goed geregeld is, zonder onnodige juridische obstakels.

Flexibel en aanpasbaar

Een levenstestament is flexibel en kan aangepast worden wanneer je wensen veranderen. Misschien wil je op een later moment iemand anders aanwijzen als gemachtigde of wil je bepaalde onderdelen wijzigen. Dit kun je allemaal laten aanpassen door de notaris.

Met een levenstestament zorg je voor rust en duidelijkheid, zowel voor jezelf als voor je dierbaren.

 

Cookie instellingen