Extra aflossen op de hypotheek; de voors en tegens op een rij

Extra aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld na een financiële meevaller, zorgt voor een lagere schuld en daarmee in de meeste gevallen ook voor lagere maandlasten. Dat klinkt als een goede investering, zeker nu de rentes op spaarrekeningen niet zo hoog zijn.

Lagere renteopslag

Heb jij een hypotheek met renteopslag? Dan kan de hypotheek door de extra aflossing in een lagere risicoklasse vallen waardoor de renteopslag daalt. Dit scheelt soms tot wel 0,5 procent rente.

De meeste geldverstrekkers rekenen een renteopslag wanneer je hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de waarde van de woning. De indeling van de risicoklassen kan per geldverstrekker verschillen. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt de renteopslag niet.

Extra aflossen op de hypotheek kan dus positieve effecten hebben. Maar er kunnen ook nadelige gevolgen zijn. Kijk hier ook goed naar voordat je besluit extra af te lossen op je hypotheek.

Meer belasting

Als je een lagere hypotheekschuld hebt, dan is ook de hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 lager. Hierdoor moet je mogelijk meer belasting betalen.

Een verandering in je maandlasten kan ook invloed hebben op je voorlopige belastingteruggave en de hoogte van toeslagen. Dit zijn ook aspecten om in overweging te nemen.

Le op: De regels omtrent de hypotheekrenteaftrek gaan de komende jaren stapsgewijs veranderen. Hierdoor kan het effect van je extra aflossing ook anders zijn. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Extra aflossen niet interessant met spaarhypotheek

Heb jij een (bank)spaarhypotheek? Dan is het waarschijnlijk minder interessant om extra af te lossen. Je kunt dan eventueel wel extra geld storten in de polis of op de bankrekening.

Advies op maat

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Kijk dan goed naar de voors en tegens voordat je een beslissing neemt. Heb je vragen of wil je advies inwinnen over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op.

 

Cookie instellingen