Geluidsoverlast

Steeds meer Nederlanders ervaren geluidsoverlast. De afgelopen drie jaar is het aantal meldingen met maar liefst tien procent gestegen. Er wordt vooral geklaagd over harde muziek, feestjes in de tuin en herrie op het balkon. Dit bericht verbaast ons niet. Er worden  jaarlijks honderden zaken gemeld over overlast van de buren. Het is soms moeilijk om te beoordelen waar het probleem ligt. Is er nu echt sprake van (forse) geluidsoverlast of moet de buurman gewoon niet zo zeuren? Of allebei?

Wat zegt de rechter?

Soms wordt de rechter ingeschakeld om deze moeilijke vragen te beantwoorden. Hij of zij geeft dan een oordeel over de vraag of de overlast nog aanvaardbaar is of écht niet door de beugel kan. En dan gaat het over van alles: van windgongen tot blaffende honden, van rook van houtkachels tot geluidsoverlast door het lopen op parket en overlast van buiten-spelende kinderen of nachtelijk geschuif met meubels. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel eens een rechtszaak over gevoerd.

Casus: twintig windgongen in de tuin

We noemden al als voorbeeld dat mensen klagen over het geluid van windgongen. Een man had namelijk twintig ‘windgongen, bellen en overig geluid producerende objecten’ in zijn tuin hangen. Zijn buurman stoorde zich hieraan en startte een zaak, want de vele windgongen maakten een zeer storend geluid waarmee zijn rust werd verstoord.

Hinder hoort erbij

De rechter oordeelde dat buren in het algemeen enige mate van hinder van elkaar moeten verdragen. Zeker in Nederland waar veel mensen dicht op elkaar wonen, kan je niet verwachten dat het altijd stil is. Bovendien heb je niets te zeggen over hoe je buurman zijn of haar tuin inricht, uitzonderingen daargelaten.

Dit geval was één van die uitzonderingen. Twintig windgongen, dat vond deze rechter te veel. Vooral ook omdat ze de hele dag door geluid maken en door elkaar heen vals klinken. De buurman moest ze, op twee na, verwijderen.

Wil je meer informatie over de rechtsbijstandverzekering neem dan contact met ons op.

 

Cookie instellingen