
Jouw lijfrente keert binnenkort uit – wat nu?
Na de einddatum van de verzekering ontvang je een uitkering waarmee je een lijfrente aan moet kopen. Zo is dat destijds vastgelegd. Inmiddels zijn er verschillende alternatieven. Het is handig om alle opties te bekijken voordat je een beslissing neemt over je lijfrente, misschien zijn er inmiddels opties die beter bij jouw situatie passen.
Belangrijke aandachtspunten
Bij het maken van je keuze is het belangrijk om rekening te houden met:
- Belasting: De uitkeringen uit je lijfrente worden belast in box 1. Dit betekent dat de hoogte van je huidige en toekomstige inkomen invloed kan hebben op hoeveel belasting je betaalt.
- Invloed op toeslagen: Ontvang je zorg- of huurtoeslag? Dan kan een extra inkomen uit je lijfrente invloed hebben op de hoogte van deze toeslagen.
- Rente en inflatie: Als je een lijfrente kiest, is het verstandig om te kijken naar de looptijd en de rente die wordt geboden. Inflatie kan op lange termijn de waarde van je uitkering beïnvloeden.
Looptijd
De verzekeraar geeft je in principe twee opties: een tijdelijke of een levenslange uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een maandelijkse uitkering. De tweede optie loopt vanzelfsprekend je hele verdere leven.
Banksparen
Maar je hoeft je lijfrenteverzekering niet per se uit te laten keren. Je kunt de lopende verzekering ook verlengen. Je kunt dan zelfs nog veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, zoals banksparen. Dit is tegenwoordig een veel gekozen optie.
Bij banksparen kun je kiezen tussen een oudedagslijfrente en een tijdelijke oudedagslijfrente. Elke vorm heeft zijn eigen voorwaarden. Een levenslange oudedagslijfrente is bij banksparen niet mogelijk. Als je komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan naar je nabestaanden.
Oude regelingen
Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder een oude regeling. Dat geldt voor verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Hierbij ben je niet verplicht om een lijfrente aan te kopen. Je kunt het geld dan ook op een andere manier inzetten. Er zijn bijvoorbeeld verzekeringen waarbij je het gespaarde bedrag aan iemand mag schenken.
Meer informatie
Het is belangrijk om je goed te laten adviseren over de mogelijkheden. Wij kunnen je helpen om de keuze te maken die het beste bij jouw situatie past. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.