Keert jouw lijfrente uit? Dit moet je weten

Als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. Daarom is het raadzaam om zelf een aanvulling op je AOW te regelen. Dit kan in verschillende vormen. Een lijfrenteverzekering is een van de opties die rond de eeuwwisseling vaak gekozen werd. Ben jij toen ook gestart met een lijfrenteverzekering? Dan komt de einddatum nu in zicht.

Na de einddatum van de verzekering ontvang je een uitkering waarmee je een lijfrente aan moet kopen. Zo is dat destijds vastgelegd. Inmiddels zijn er verschillende alternatieven. Het is handig om alle opties te bekijken voordat je een beslissing neemt over je lijfrente, misschien zijn er inmiddels opties die beter bij jouw situatie passen.

Afhankelijk van rentestand

De verzekeraar geeft je in principe twee opties: een tijdelijke of een levenslange uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een maandelijkse uitkering. De tweede optie loopt vanzelfsprekend je hele verdere leven. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de rentestand. Hoe lager de rente, des te lager de uitkering.

De Belastingdienst ziet de maandelijkse uitkering als inkomen, hier moet je dan ook belasting over betalen. Hoe hoog het belastingtarief is, hangt af van je totale inkomen.

Banksparen

Maar je hoeft je lijfrenteverzekering niet per se uit te laten keren. Je kunt de lopende verzekering ook verlengen. Je kunt dan zelfs nog veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, zoals banksparen. Dit is tegenwoordig een veel gekozen manier.

Bij banksparen kun je kiezen tussen een oudedagslijfrente en een tijdelijke oudedagslijfrente. Elke vorm heeft zijn eigen voorwaarden. Een levenslange oudedagslijfrente is bij banksparen niet mogelijk. Als je komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan naar je nabestaanden.

Meer rendement

Banksparen levert over het algemeen meer rendement op dan de uitkering van je lijfrenteverzekering. Door de lagere kosten valt je uitkering bij banksparen vaak ook nog eens hoger uit. Daarom stappen veel ondernemers na afloop van hun lijfrenteverzekering over op dit alternatief.

Oude regelingen

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder een oude regeling. Dat geldt voor verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Hierbij ben je niet verplicht om een lijfrente aan te kopen. Je kunt het geld dan ook op een andere manier inzetten. Er zijn bijvoorbeeld verzekeringen waarbij je het gespaarde bedrag aan iemand mag schenken.

Meer informatie

Wil jij je oude dag ook goed geregeld hebben? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om te kijken wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Wil je persoonlijk advies inwinnen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Cookie instellingen