Vitale werknemers zorgen voor beter resultaat

Steeds meer werkgevers besteden intensief aandacht aan de vitaliteit van werknemers. Vitaliteit kent drie factoren; fysiek, mentaal en sociaal. Het fysieke aspect gaat over een gezond lichaam, bijvoorbeeld door gezond eten en genoeg beweging. De mentale kant richt zich op het verminderen van stress en andere mentale klachten. Het sociale aspect van vitaliteit gaat over een fijne sfeer op de werkvloer en goed contact met collega’s. Een goede balans tussen deze factoren zorgt voor een hogere productiviteit, een lager ziekteverzuim en minder verloop van personeel.

Vitaliteit vergroten

Hoe kun je hier als werkgever aan bijdragen? Bijvoorbeeld door een gezonde lunch of gezonde tussendoortjes te regelen voor je medewerkers. Zo maak je gezonde keuzes het meest voor de hand liggend. Ook kun je medewerkers stimuleren om meer te bewegen, bijvoorbeeld door middel van een fietsplan. Daarnaast kun je aandacht besteden aan een goede sfeer op de werkvloer door het organiseren van teamuitjes of kleinschalige borrels.

Er zijn tal van ideeën om meer ruimte te maken voor vitaliteit op de werkvloer. Misschien kun je ook eens met je medewerkers overleggen om te kijken wat zij van jou verwachten op dit gebied. Samen kom je tot leuke, verrassende en originele ideeën die voor iedereen leuk zijn.

Langdurig zieke medewerkers?

Door in te zetten op vitaliteit, kun je het ziekteverzuim mogelijk verlagen. Maar wat als een medewerker toch (langdurig) ziek wordt? Ten eerste heeft het een grote impact op je team, zeker als je maar een paar mensen in dienst hebt. Vaak neemt de druk op andere medewerkers – zeker in het begin – sterk toe.

Hoge kosten

Bovendien krijg je te maken met hoge kosten door verzuim. Je moet je medewerkers twee jaar minimaal zeventig procent van het salaris doorbetalen. Daarnaast moet je eventueel vervangend personeel inhuren of andere medewerkers gaan meer uren draaien om het overgebleven werk op te vangen. De kosten kunnen snel oplopen, een zieke medewerker kost vaak meer dan € 250 per dag. Zeker ondernemers met een kleiner bedrijf kunnen hierdoor snel in de problemen komen.

Verzuimverzekering

Een verzuimverzekering biedt uitkomst. De verzuimverzekering betaalt het loon en dekt de kosten voor re-integratie en verzuimbegeleiding. Ook worden de kosten voor vervangend personeel vergoed. Hierdoor draai je zelf niet op voor de kosten wanneer een medewerker lange tijd uit de running is. Zo’n verzekering is niet verplicht, maar wel raadzaam. Het geeft jou als ondernemer veel rust.

De verzuimverzekering geldt niet voor directeuren en grootaandeelhouders. Voor hen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig om eventuele verzuimkosten te dekken. Dat geldt ook voor zzp’ers die het verlies van inkomen door ziekte willen verzekeren.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verzuimverzekering? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met persoonlijk advies.

 

Cookie instellingen