Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2024

Vaak worden twee keer per jaar wetswijzigingen doorgevoerd; op 1 januari en op 1 juli. Dit jaar zijn er minder wetswijzigingen dan voorgaande jaren. Dat komt mede doordat we de afgelopen maanden te maken hadden met de formatie van het nieuwe kabinet.

Toch zijn er wel een aantal belangrijke wijzigingen te melden. Hieronder vind je een overzicht, zo ben je weer helemaal op de hoogte.

De belangrijkste wijzigingen:

Het minimumloon stijgt

Vanaf 1 juli 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,1 procent. Op de website van de Rijksoverheid vind je de brutobedragen per maand, week of dag. Een voorbeeld: het minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar stijgt van € 13,27 naar € 13,68 per uur. Goed om hier rekening mee te houden als je personeel in dienst hebt.

Vrachtwagenrijbewijs verplicht in elektrische bedrijfswagens

Om een elektrische bestelwagen tussen de 3.500 en 4.250 kilo te mogen rijden, heb je vanaf 1 juli 2024 een vrachtwagenrijbewijs C1 nodig. Voorheen mocht je de elektrische variant nog met een rijbewijs B (voor personenauto’s) rijden. Voor niet-elektrische bestelwagens in deze gewichtsklasse moest je al een vrachtwagenrijbewijs hebben.

Wet kwaliteit incassodienstverlening

Tot slot brengen we in dit artikel de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) onder de aandacht. Deze nieuwe wet ging officieel in op 1 april 2024. De Wki zorgt ervoor dat incassodienstverleners zich aan strengere regels moeten houden.

Vanaf 1 oktober 2024 komt er een regel bij. Incassodienstverleners mogen dan minder grote bedragen in rekening brengen voor hun werkzaamheden. Op dit moment mag een incassobureau € 40 incassokosten rekenen voor een rekening die lager is dan € 266,67. Hierdoor lopen de incassokosten in zes maanden op tot € 240 (6 maanden x € 40 per maand).

Straks mag een incassobureau bij rekeningen lager dan € 266,67 de eerste maand € 40 incassokosten rekenen en de andere vijf maanden € 20. Dat betekent dat de totale incassokosten maximaal € 140 zijn.

Meer informatie over de Wet kwaliteit incassodienstverlening vind je op de site van de Rijksoverheid.

 

Cookie instellingen